2013. december 15., vasárnap

Tissot kalapács automata felújítása.

Igazándiból a cím nem is teljesen helyt álló, mert csak a tokot kellett felújítanom, az óra minden egyes alkatrésze erdeti. Szerencsére sikerült egész jó állapotban megvásárolnom ezt a kalapács automata Tissot órát. A fellelési állapotról sajnos csak ez a nem túl jó minőségű kép maradt:






A tokot előkészítés után elküldtem krómoztatni, és neki is álltam a szerkezetnek, ami egyébként meglepően pontosan járt. Azért meglepő, mert szegény szemmel láthatóan igen koszos volt, sőt, valamiért gazdagon ellátták olajjal.








Egy kis történelem:
1929-ben a Tissot, valamint az Omega egyesült, és Société Suisse pour l'Industrie Horlogère SA (SSIH) néven működött tovább, egészen 1957-ig. Ebben az időben sok közös fejlesztésük volt, többek között az ebben az órában található kalapács automata szerkezet is. Érdekesség képen az Omegánál is a 28-as caliber számot kapta.
 
Jöhetett a jó alapos mosás, zsírtalanítás, kövek takarítása nagy gondossággal:




Ezzel a szerkezettel vigyázni kell, több kényes pontja is van. Egyrészt a kilincsrugó szétszedés után szabadon van, könnyen el tud szállni. A motorrugó hídját másképpen le sem lehet venni, csak ha a kilincset levesszük a kerékhídról. Aztán az automatikánál egy kis kilincskerekes felhúzó szerkezetet hajt a fogíves rotor. Ennek is van külön egy kilincs kereke kilinccsel, amit egy hajszálvékony rugó feszít neki a kilincskeréknek. Óvatosan kell tisztítani, mert ha az letörik onnan, vége van, mint a botnak.
Így már azért mindjárt máshogy néz ki!



Aztán az automatika és a rotor felhelyezése sem egyszerű, nagyon sokat kell vele játszani, hogy jól be lehessen állítani. Egyrészt a rotornak mindkét oldalt a rugón kell ütköznie, de felrakás és beállítás közben meg előfeszített állapotban van a cucc, úgyhogy ilyenkor keresi az ember a harmadik kezét!

Ez még a tisztítás előtti állapotban készült, a rotor és a felhúzó egymáshoz képesti állapotát mutatja.



Végül azért csak összeállt, mint a krumplis tészta, ritka, hogy ilyen állapotában megmaradjon egy 1951-es óra!








Az óra a vaterán megvásárolható.

Köszönöm a figyelmet!

1 megjegyzés:

Szép a szerkezet, és gyönyörű a tokozása is!

Megjegyzés küldése

 
A dizájn alap sablonját innen töltöttük le: Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Elf Coupons